Köper du svenska bär?

Hur vet du att de ÄR svenska bär?

Självplockade idag på Mariebergs gård i Björkvik. Både jordgubbar och Saskatoonbär för eget bruk. Funderade under tiden på om det inte var så att vem som vill kan köpa kartonger med texten ”svenska bär”.

Och visst kan man det. På flera håll. De kostar ca 1.90 st. Bär köper man billigt från Öststaterna och Polen och packar om. Odlade vem vet på vad, och vattnade med…

Vem kollar? Enligt regelverket får bara svenska bär säljas i kartonger märkta med det. Det kan kollas men allvarligt… vem DNA testar bär som säljs efter våra vägar?

I Finland har man belägg på att Polska bär säljs där som svenska. Man har testat dem. Hur är det med de svenska som säljs här tro?

Själv är jag uppvuxen i ”bärland” och kan skilja bra från dåligt. Plockade jordgubbar åt en bonde i flera somrar som tonåring.  Jag skulle inte köpa annat än bär men gårdens/ortens namn på kartongen, de är (nästan) säkert rätt. På kartonger vi plockade i står det” Bär från Mariebergs gård” och deras telefonnummer.

Nu finns dagens körd i frysen utom en del som står i syltgrytan på spisen.

Söta, goda av sorten Bounty.

Annonser

3 responses to this post.

 1. Hej! Har haft samma funderingar som du, är väl hur enkelt som helst att få tag i kartonger…Nu har jag köpt bär där det står Jordgubbar från Öland så jag hoppas det stämmer, söta och goda var dom. Än så länge är det för tidigt att plocka själv här hos mig och bär måste jag bara ha, fast bara svenska, ”ler” några belgian blue kommer inte över tröskeln.
  Kramen

  Svara

  • De lokala bären kommer väl snart. Den som väntar på nåt gott, väntar alltid för länge! Ha det gott!

   Svara

 2. Riktigt trist om det fuskas med det! Tror också att man känner skillnad, för svenska bär är oftast s å goda! En delikatess 🙂

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: