Många söker kantareller

Har massor med sökningar som leder hit, kantareller och Karl-Johan frågas det om. Några andra svampar också, men mest de två.

En sökning idag var: hur vet man att man plockat kantareller

Om man inte vet det bör man inte plocka utan hjälp av någon som kan svamp. Nu är kantareller en svampsort som man inte kan blanda ihop med något giftigt om man har  fungerande näsa och ögon. Bara med en tråkig, osmaklig stubbsvamp som kallas falsk kantarell, Narrkantarell.

Annars är svamp något man måste kunna för att plocka och äta. Svampgifter är inte att leka med och flera arter har förväxlingssvampar.

Giftkantareller har det sökts på också. Det finns inga giftkantareller! De är en myt som började som ett aprilskämt. Jag har skrivit om det skämtet, upprepat svaret flera gånger, det finns inga giftkantareller. Inte heller pepparkantareller. Svampen heter Pfefferling på tyska, så kanske är det en felöversättning från det.  Som snälltåg ungefär. Rå kantarell smakar rätt pepprigt, så visst kan man låta sig luras av skämtet. Men i så fall, fler svampar till mig:-)

Gå gärna in på Svampguiden och skaffa appen till mobilen, kolla svampen redan i skogen. Eller få osäkra svampar identifierade via foto av de kunniga på Forumet, kolla var man hittat olika sorter eller rapportera in dina fynd.

Skaffa en bra, färsk svampbok. Ha de gamla som referensexemplar bara. Nya fakta kommer fram om gifter, svampar byter namn och klassas om i matvärde. De gamla kan innehålla innehåller uppgifter som inte gäller längre

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: