En sväng i trädgården

Tog med kameran ut i trädgården. Ännu blommar en hel del och somligt växer trots lite kyla.

Börjar med ett lysande nypon. Den enda på vår vita vresros, som planterades i höst.

Den blåa klockrankan startade blomningen sent och öppnar flera blommor varje dag. Vita först men sedan mer och mer blå. Denna är mittemellan.

En hel del gula blommor är kvar.  Solrosorna till talgoxars och andra mesars glädje.

 

rosorna envisas med att blomma trots att bladen trillat av.

Höstlöv är också fina och på komposten växer det fina små svampar.

Kaprifolen har vissnat ner och endast bären är kvar. Ringblommorna blommar för fullt däremot.


Vintersallad, grönkål och mangold bryr sig inte om nån minusgrad. Hämtar in efter behov.

De här borde gått i vintervila!

Till sist lite värme. En kvarglömd chilifrukt och en vintertäckt nyplantering.

Annonser

6 responses to this post.

 1. Vad romantiskt! Din trädgård måste ligga söder om oss (Uddevalla) så blommigt som du har det! Jag njuter av dina bilder och tänker på ett år bakåt – då hade vi redan fått den första snön 😦 Hoppas att kung Bore blir så glad för dina foton så han väntar ett tag till 🙂

  Svara

  • Tack! Faktiskt bor vi inte söder om er, utan rätt långt norr om men vi har samma växtzon som Uddevalla trakten. Minns att vi hade snö förra året så här dags. Önskar mig kyla men ingen snö. Då avlider nämligen i alla fall en del av äckelfästingarna. Här är de en plåga utan like.
   Det mesta i vår trädgård har gått i vila men en del kämpar på. Huset ligger på en bergssluttning, med norr bakom berget. Kanske därför vi har lite extra skydd. Tomten är dessutom skyddad för vind på ena sidan av en obebyggd skogstomt.

   Svara

   • Ojdå – ett så bra läge för trädgård! Apropå snö så kom den hit 25 oktober i fjol. Gillar inte snö, har nu två vintrar i rad fått skotta av snö från taket fem gånger. För att komma ut eller för att mata fåglarna hade vi gångar, en och en halv meter höga, som jag skottat, puuh. Fästingar bryr vi oss inte om – vi äter vitlökstabletter året runt. Det gör att fästingarna inte äter sig fast i vårt skinn – de verkar mer eller mindre döda, de som eventuellt har ”provätit”. Man kan skrapa bort fästingen med en lämplig nagel. Inte tånagel förstås 🙂 Trots mycket skogsvistelse fick vi bara en fästing var i somras att skrapa bort.

   • Våra fästingar är nog så pass många för att vi ofta rör oss i skogarna. Och för att rådjuren tidigare hade sin vandringsled rakt över tomten. De är ju värddjur för fästingarna. Förra ägaren svor över att de åt upp allt som tittade upp men därvid stannade det. Hund höll dem borta tillfälligtvis, inga medel fungerade. Vi satte upp staket rätt omgående och har konsekvent skrämt dem så snart de visar sig. Inga rådjur på eller vid tomten sen tidigt i våras. Förra våren var vi de enda på gatan med tulpaner, så problemet är rätt omfattande.
    Såvitt vi vet har inga av ”våra” fästingar hoppat på oss på tomten i sommar, vilket hände ofta sommaren före. Vitlök verkar inte avskräcka de här, det äter vi varje dag, egenodlat.

 2. Posted by Anna on 01 november 2011 at 11:46

  Härliga bilder, härlig blomsterprakt!!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: