Finland har gått till val

Såg delar av valvakan igår. Vilken skillnad från den svenska!

Ingen snackade skit om de andra partierna, oavsett hur de gått för dem själva. Statsminister Kiviniemi sa ” Folk har röstat, bort med skitsnacket”.

Man respekterar väljarnas val, man säger inte som här att ”de fattar inte vad de röstar på”(som tex sossarna gick ut med vid senaste val, ang SD). Man tackar väljare för stödet, även när man backade i resultat. Man tackar sina motståndare för god kamp. Och man kramar även sina meningsmotståndare. Ingen säger att de vägrar samarbeta med ett annat partis representant  som folk valt in. Regering ska bildas från de som röstats fram.  Det är en förhandlingsfråga enbart, och större katastrofer än att behöva bilda en regering, har vi klarat av, sa någon igår.

I Finland röstar man fram sina kandidater, inte ett parti.

Merit Wager skrev om ämnet idag. Vad de svenska medierna skriver orkar jag inte ens läsa. Såg och hörde en del i morse. Suck! Att man inte orkar/vill ta reda på fakta utan skriver en massa strunt! Sannfinländarna ÄR en gång för alla inte lika med SD !

Det är fd  Landsbyggdspartiet, numera ett brett parti för de som tröttnat på sänkta löner, ökade kostnader, sämre socialförsäkringssystem,  allt delvis pga EU inträdet. Och för all del, en del med krav på borttagande av tvångssvenskan i skolan. Finland är ett tvåspråkigt land, sen långa tider, och bör i mitt tycke så förbli.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: